Mango’s die per vliegtuig worden ingevlogen en witte asperges die in hartje winter in de schappen liggen. Exporteren uit verre landen zorgt gek genoeg voor lage prijzen maar is funest op het niveau van duurzaamheid. Er is wat meer bewustwording nodig als het gaat om het kopen van producten uit de supermarkt en andere zaken.
Problematiek
Als het om duurzaamheid gaat liggen er verkeerde producten in de schappen. Waarom is het nodig om het hele jaar door blauwe bessen te eten? Is er een gebrek aan inspiratie of aan alternatieven? Dat laatste zou geen probleem moeten zijn. In Nederland (en anders in Europa) zijn er grote getalen seizoens-producten te vinden. Producten die niet hoeven te groeien in kassen of aan de andere kant van de wereld verbouwd worden om vervolgens met vervuilend vervoer naar de Nederlandse consument gebracht te worden.
Zijn we niet teveel gewend (gemaakt) om het hele jaar door dezelfde producten te willen gebruiken? Het kost enorm veel Co2 om al deze producten hierheen te halen. Kweken in de vele kassen die Nederland kent lijkt dan een betere optie maar ook daar is veel stroom voor nodig. Is het dat waard? Al helemaal in acht neming dat we te maken hebben met ongelooflijk veel voedselverspilling. Dus we halen massaal producten hier heen om maar aan onze gewenning te voldoen en daarbij haalt een deel ons bord niet eens. Per jaar gooien we gemiddeld 34 kilo eten weg en spoelen we 45 liter drinken door de gootsteen.
Verbetering
Laten we een stap terug doen. Voor de tweede wereldoorlog werd er amper voedsel geïmporteerd van niet directe landen om ons heen. We haalde producten uit Duitsland en België en misschien zo nu en dan een land verder van hen vandaan maar veel meer was het niet. Sinds de welvaarts- en transportgroei die na de oorlog in hoog tempo plaats hebben gevonden kunnen we overal ter wereld onze producten vandaan halen en binnen mum van tijd op ons bord hebben liggen.
Om te minderen met het klakkeloos eten en drinken van producten die ver van ons vandaan komen zijn twee veranderingen nodig. Enerzijds moeten consumenten bewust worden waar producten vandaan komen. Als iedereen bij de kassa zou horen waar alle individuele producten vandaan komen is de kans groot dat er achter de oren gekrapt gaat worden. Is dat allemaal wel nodig en zijn er geen betere alternatieven? Anderzijds moeten consumenten bewust worden welke seizoens-producten er allemaal zijn en dat je met een eenvoudige aanpassing van je aankopen het hele jaar van Nederlandse bodem kan eten. Je hoeft je geen zorgen te maken over je dieet omdat door de vele variaties je nog steeds alles binnen kan krijgen wat je lichaam nodig heeft.
Hoe gaan we weer producten uit eigen land of buurlanden kopen in plaats van dezelfde producten uit alle uithoeken van de wereld? Bekijk het voedsel wat je koopt eens beter. De meeste winkels tonen op hun producten of artikelplaatjes het land van herkomst. Er is een discussie op Europees niveau gaande of dit niet volledig verplicht moet worden. Dan heb je met een klein beetje beter kijken een veel beter beeld wat je allemaal in huis haalt en wat de reis van oogt tot bord is geweest. Vaak is het systeem zo schreef dat het product in Nederland wordt geteeld en geëxporteerd wordt en de Nederlandse supermarkt het op haar beurt weer uit een ander land importeert. Dit alles heeft maar één reden…. centenwerk! Het kan dus goedkoper uit om niet in Nederland in te kopen maar een product helemaal uit een ander werelddeel over te laten komen. De conclusie hierbij is dat veel producten eigenlijk te goedkoop zijn. Naast bewustwording van de afkomst van een product kun je dus ook expliciet de keuze maken waar je producten vandaan laat komen. Ik schrijf hierover in mijn andere blog De echte prijs van voedsel.
Daarnaast
Links: echte prijs van voedsel, afbeelding met seizoensgroenten