Duurzame Tandpasta

Duurzaamheid in de badkamer. Daar is het hoognodig tijd voor. We nemen met je door hoe je schone tanden blijft houden maar flink wat duurzame stappen kan maken. Er zijn namelijk behoorlijk wat ontwikkelingen gaande en verschillende oplossingen worden inmiddels aangeboden als alternatief voor de traditionele tandpasta tube. Ben je al overtuigd en wil je direct starten met de duurzame alternatieven die er zijn? Bekijk hier dan onze tandpasta aanraders

Waarom hebben we duurzame tandpasta nodig?

Al heel lang is iedereen bekend met de standaard tube met tandpasta. Deze tube is plastic en wordt nadat deze (bijna) leeg is weggegooid. Stel, we gebruiken zes tandpasta tubes per jaar. Als we dan rekenen met een gemiddeld gebruik komen we op meer dan 140 miljoen tandpasta tubes die we weggooien. Een enorm aantal plastic wat de prullenbak ingaat.

Duurzame impact van de tube

Plastic draagt niet bij aan duurzaamheid

Zoals gezegd wordt er dus een grote berg plastic weggegooid. Maar dat is nog niet alles. Daarachter schuilt nog een probleem. Tandpasta tubes worden van verschillende soorten plastic gemaakt. Omdat daarnaast ook een coating en aluminium materiaal gebruikt wordt is de tandpasta tube zelden te recyclen. De plastic tube gaat dan ook direct de verbrandingsovens in, als de tandpasta tube niet al in de natuur beland is.

Geen gerecycled plastic in de tubes

De tandpasta tubes die we in de bekende drogisterijen en supermarkten kopen zijn allemaal gemaakt van plastic. Dit plastic wordt gemaakt van aardolie en tijdens dit proces komt veel CO2 vrij. Zo wordt het milieu dubbel belast. De voorraad aardolie raakt verder uitgeput en de uitstoot zorgt voor verdere klimaatvervuiling.

De tandpasta tube is nooit helemaal leeg

Het mag dan wel een fijn formaat hebben voor op reis of in de badkamer. De tandpasta tube is amper leeg te krijgen. Veel consumenten gebruiken de tandpasta tot het lastiger wordt deze leeg te knijpen. Een eenmalige goede poging wordt gedaan en vervolgens wordt de tube inclusief een deel van de tandpasta weggegooid.

een lege tandpasta tube draagt niet bij aan duurzaamheid
Het gebruik van tandpasta tubes is niet duurzaam. Zo gooi je elke keer plastic en een deel van de tandpasta weg.

Impact van de tandpasta

Ingrediënten

De meeste bekende merken die in de winkels liggen bevatten ingrediënten die slecht zijn voor het milieu. Per poetsbeurt spoelen er microplastics en andere chemische ingrediënten door het putje van de wastafel. Deze ingrediënten zijn niet nodig om het doel van tandenpoetsen te behalen. Ze zitten erin om de tandpasta een mooie kleur en vorm te geven. Daarnaast worden slechte ingrediënten gebruikt omdat ze goedkoop zijn. Dat zorgt voor lage inkoop en productiekosten.

Lichaam

De ingrediënten in de tandpasta zijn dus niet wenselijk in de natuur. Maar ook zonder dat deze ingrediënten doorspoelen hebben ze ook een negatief effect. Het is bijna onmogelijk om de tandpasta niet in je lichaam te krijgen. Ook al spoel je goed na het tandenpoetsen, er blijft meestal een kleine hoeveelheid in de mond aanwezig die op een later moment via de slokdarm in het lichaam beland. Dat kan natuurlijk ook tijdens het poetsen gebeuren als je per ongeluk tandpasta doorslikt.

De genoemde microplastics en andere chemische stoffen belanden in je lichaam en blijven daar lang zitten. Nu zal bij veel mensen het idee heersen dat het om zulke kleine hoeveelheden gaat dat het niet schadelijk zal zijn voor het lichaam. Dit is helaas niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat we inmiddels jaarlijks gemiddeld een creditcard aan plastics in ons lichaam krijgen. Deze microplastics zorgen voor flink wat gevaren. We moeten de problematiek dus serieus nemen.

Conclusie

Als we kijken naar de punten hierboven kunnen we concluderen dat de tandpasta die nu massaal verkocht wordt niet hoog scoort op het gebied van duurzaamheid. Zowel de verpakking als de inhoud zorgen voor belasting op klimaat en milieu. Gelukkig zijn er alternatieven die in één klap korte metten maakt met deze traditionele tandpasta. Zij introduceerde duurzame tandpasta’s die bijdragen aan het verminderen van plastic verbruik en het gebruik van schadelijke ingrediënten.

Duurzame tandpasta als alternatief

We hebben rondgekeken wat er op de markt te vinden is wat een serieuze impact kan maken als het gaat om duurzaamheid. We kwamen snel het idee van de tandpasta pillen tegen. Een andere manier van tandenpoetsen die de negatieve impact van de tandpasta tube wegstreept.

Wat zijn tandpasta tabletten?

De tandpasta pillen (of tabletten) zijn per poetsbeurt te gebruiken. Je maalt ze tussen je kiezen en maakt de tandenborstel nat. Daarna poets je zoals je gewend bent.

Welke tandpasta tabletten zijn er?

We zijn er vier merken tegengekomen waarvan we zien dat ze niet alleen de plastic tandpasta tube overbodig maken maar ook enorme stappen hebben gemaakt als het gaat om ingrediënten keuzes.

Bekijk hieronder de opties die wij gevonden hebben en ga voor duurzaamheid voor jezelf en voor het klimaat.

Onze ervaringen

Het is even wennen, dat is iets wat je snel door zult hebben. Er is weinig tot geen schuim zoals we dat gewend zijn en het voelt een beetje alsof er zand in je mond zit. Maar na het een week gebruikt te hebben wordt het een gewoonte.

Het wennen gaat moeiteloos als je in je achterhoofd houdt dat dit op gebied van duurzaamheid een enorm goede ontwikkeling is. We hebben ze alle vier geprobeerd en we zijn over alle vier de merken tevreden.

Plaats een reactie